Na Ilidži okončana još jedna sezona Sportskih igara mladih, načelnik Muzur dodijelio medalje

Nakon 149 dana takmičenja u 46 gradova i općina širom Bosne i Hercegovine, na Ilidži je drugom smjenom Velikog finala završena još jedna takmičarska sezona Plazma Sportskih igara mladih.

Veliko finale, zbog povećanog broja učesnika i činjenice da od ove godine i najmlađi SIM-ovci dolaze na završna takmičenja, ove je godine bilo je podijeljeno u dvije smjene. Prva smjena održana je od 18. do 20. juna, takođe na našoj Ilidži, te su Igre u našoj državi dobile svoje predstavnike u igri između dvije vatre, atletici, stolnom tenisu i šahu.

Nakon najmlađih SIM-ovaca, Ilidža je u periodu od 8. do 10. jula bila domaćin i druge smjene Velikog finala, a održana su takmičenja u malom fudbalu, rukometu, košarci, odbojci, odbojci na pijesku i tenisu. U obje ove smjene finala više od 1.600 takmičara iz svih dijelova naše domovine, osim u takmičenjima, uživalo je i u trodnevnom boravku u glavnom gradu Bosne I Hercegovine, druženju i zabavi.

U saradnji sa specijalnim partnerom Igara - Olimpijskim komitetom BiH, Igre su i ove sezone na sportskim terenima radile na promociji olimpijskih i sportskih vrijednosti, tolerancije i fair playa, a tokom druge smjene finala održana je i edukativna radionica za učesnike o važnosti uticaja klimatskih promjena na sport i život općenito.

Medalje su u ovoj sezoni otišle u Brčko, Čapljinu, Bijeljinu, Zenicu, Obudovac, Kozarsku Dubicu, Foču, Tuzlu, Modriču, Gračanicu, Konjic, Srebrenik, Nevesinje, Kalesiju, Gradačac...

Među brojnim zvanicama koje su svojim dolaskom pružile podršku malim SIM-ovcima i ove je godine bio načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, koji je učestvovao u ceremoniji dodjele medalja najboljim pojedincima i timovima.

Dva dana takmičarskih aktivnosti i u ovoj smjeni Velikog finala Plazma Sportskih igara mladih obilježena su zanimljivim i vrlo uzbudljivim duelima na svim sportskim terenima. Finalna utakmica u malom fudbalu Coca-Cola Cup-a za dječake u kategoriji 2008. godište i mlađi odigrana je kao posljednja na Velikom finalu, a u duelu koji se mogao pratiti i putem live prijenosa na Sport klub i Arena Sport kanalima, sastale su se ekipe 'Hasini prijatelji' iz Gračanice i 'Pirometal' iz Brčkog.

Kroz saradnju sa UEFA Foundation for children Igre rade na promociji ženskog sporta, posebno nogometa, te potiču što veći broj djevojčica da se prijave na takmičenja i pokažu da u nogometu mogu biti jednako dobre kao i dječaci. Nakon završenih takmičenja, uslijedio je najuzbudljiviji dio svake sezone – ceremonija dodjele medalja.

U sklopu ovogodišnje završne ceremonije dodijeljena su i tri pojedinačna priznanja. Irina Erkić iz Zvornika proglašena je novom mladom SIM ambasadoricom. Njena SIM priča počela je takmičenjima u igri između dvije vatre, a posljednje dvije godine, sa svojom nogometnom ekipom iz Zvornika predstavljala je našu državu na Međunarodnom finalu u Splitu.

Osim druženja i zabave na takmičenjima, Igre kroz svoje radionice nastoje ukazati i na važnost formalnog obrazovanja. U to ime, posebno priznanje ove godine dobio je i jedan član SIM STAFF ekipe – Adis Tabaković, koji je uz sve radne obaveze i putovanja sa ekipom u ovoj akademskoj godini stekao zvanje doktora nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

Najmlađa članica SIM ekipe, koja je od svog rođenja dio velike SIM priče, Zaina Deliahmetović drugog dana Velikog finala sa svim finalistima proslavila je svoj 12. rođendan.