Otvoren veliki sportsko-rekreativni centar nazvan po Bebanu - Emilu Gavranoviću

Sportsko-rekreativni centar "Beban - Emil Gavranović", na Ilidži u Butmiru, večeras je zvanično otvorio svoja vrata, nudeći bogat sadržaj.

Najmlađi stanovnici ilidžanskog naselja Butmir godinama unazad bili su lišeni adekvatnog prostora za igru, a potreba za sadržajem ovog tipa traje dugi niz godina.

Prema riječima načelnika Općine Ilidža, Nermina Muzura, naselje Butmir je dobilo izuzetno opremljen i moderan sportsko-zabavni park za igru najmlađih stanovnika ovog dijela Ilidže.

- Baš kao i djeca u Butmiru, i mi smo s nestrpljenjem očekivali otvoranje ovog sportsko-rekreativnog centra u kojem će se one mlađe, ali i starije generacije moći sigurno i bezbrižno igrati i rekreirati. Posebno sam ponosan što ovaj centar nosi ime jednog od heroja ovog ilidžanskog naselja s početka agresije na našu zemlju, po Emil Gavranoviću - poručio je u svom obraćanju.

Kamen-ploču " Beban – Emil Gavranović ", po kojem je ovaj centar i dobio naziv otkrili su načelnik Nermin Muzur i Zvonimira Gavranovića, stric pokojnog Emila. Emil Gavranović Beban bio je pripadnik Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, a na početku agresije imao je važnu ulogu u odbrani od agresora. Poginuo je u martu 1993. godine, a posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom zvijezdom i Zlatnim ljiljanom.

Sportsko-rekreativni centar prostire se na oko 4.000 m2, sadrži sportske terene za basket i mali fudbal, igralište s fitness spravama, i tri igrališta za djecu svih uzrasta. Oko cijelog parka proteže se tartan staza za trčanje te smo sigurni da za sve građane ovaj park ima ponuditi sadržaj koji će koristiti u narednom periodu. Ilidža je dobila još jedan itekako atraktivan turistički sadržaj, što će sigurno ići u prilog činjenici da je iz godine u godinu jedna od domaćih destinacija s najvećim brojem turista i ostvarenih noćenja.

- Izgradnjom SRC "Beban - Emil Gavranović" u Butmiru, radovima na dječijem igralištu u Gladnom polju, Općina Ilidža ulaže velike napore da unaprijedi sadržaje za najmlađe stanovnike naše lokalne zajednice. Počeli su i prvi radovi na izgradnji Centra za igru i rekreaciju u mjesnoj zajednici Sokolović Kolonija. Nećemo stati dok svaka mjesna zajednica ne bude imala igralište ovog tipa - dodao je Muzur.

Svečanom otvaranju Sportsko-rekreativnog centra prisustvovala je porodica pokojnog Emila Gavranović Bebana, saborci, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, ali veliki broj Ilidžanaca, djece, ali i drugih gostiju.

- Izuzetno mi je drago što danas prisustvujem otvorenju još jednog sportsko- rekreativnog centra koji nosi naziv po jednom od naših saobaraca, heroja. Nakon Čarlija, sada i Beban, zahvaljujem se Općini Ilidža što njeguje i ne zaboravlja na one koji su svoje živote dali za slobodu - poručio je ministar Osmanović.

Nakon obilaska centra, upriličeno je druženje uz muzički program.