Štab civilne zaštite Općine Ilidža: Stavljena na raspolaganje sva materijalno-tehnička sredstva za pogođena područja

Zbog obilnih padavina pojedina područja naše države pogođena su ozbiljnim poplavama, bujicama i odronima, zbog čega je Štab civilne zaštite Općine Ilidža održao hitnu vanrednu sjednicu.

Na sjednici Štaba civilne zaštite Općine Ilidža razmatrana je informacija o stanju na terenu na području općine Ilidža koje se aktivno prati, s naglaskom na stanje svih vodotoka, kako većih, tako i onih manjih te su doneseni sljedeći zaključci:

1. Sve Službe zaštite i spašavanja općine Ilidža obavijestiti da poduzmu pojačane mjere nadzora i praćenje stanja na terenu po pitanju vodostaja rijeka i potoka te kritičnih tački s područja općine Ilidža;
2. Sve službe zaštite i spašavanja općine Ilidža trebaju hitno dostaviti informaciju o raspoloživom broju ljudstva i količini materijalnih sredstava u slučaju angažiranja i pružanja podrške ugroženim i pogođenim lokalnim zajednicama.
3. Štab civilne zaštite Općine Ilidža u skladu s mogućnostima i raspoloživim sredstvima te utvrđenim procedurama, donijeti će odluku o finansijskoj pomoći najpotrebnijim i najugroženijim lokalnim zajednicama.

- Iz iskustva i poplava koje su 2021. godine pogodile Ilidžu jasno znamo u kakvoj su situaciji lokalne zajednice koje su pogođene vremenskim nepogodama - kazao je načelnik Općine Ilidža i komandant Štaba civilne zaštite Općine Ilidža, Nermin Muzur te dodao: 

- Naša, prije svega, ljudska obaveza je da pomognemo, pogotovo mi, jer smo ne tako davno bili u istoj situaciji u kakvoj su danas Jablanica, Kiseljak, Fojnica, Vareš, Kreševo, Hadžići, Konjic i druge lokalne zajednice pogođene elementarnim nepogodama - naglasio je Muzur.

U sklopu svojih mogućnosti Općina Ilidža na raspolaganje stavlja sva materijalno-tehnička sredstva kako bi pomogla pogođenim područjima.

Ovo je ujedno i apel svima onima koji mogu pomoći da pomognu jer je svaka vrsta pomoći dobrodošla.

Ako građani uoče bilo kakve promjene koje mogu ugroziti ljudske živote i materijalna dobra, potrebno je da tu informaciju ODMAH jave na dežurni telefon operativnog centra CZ Ilidža 033/775-618 ili FAX: 033/636-069 koji je dostupan 24 sata i putem e-maila civilna.zastita@opcinailidza.ba