Na hipodromu Butmir održane Druge međunarodne konjičke trke

Drugo izdanje Međunarodnih konjičkih trka, koje su danas održane na hipodromu Butmir, najbolja su potvrda da su se konjičke trke punom snagom vratile na prostore gdje imaju tradiciju dužu od 130 godina.

Pod pokroviteljstvom Općine Ilidža i uz pomoć Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a u organizaciji Konjičkog kluba Butmirski galop, danas je više od dvije hiljade posjetilaca uživalo u četiri trke, ali i u bogatom kulturno-zabavnom programu.

Posebnu čar cjelodnevnom programu koji je počeo u 14.30 sati dali su ilidžanski fijakeristi koji su se publici na hipodromu Butmir u najljepšem svjetlu prikazali svoje ljubimce koje svi posjetioci Ilidže mogu sresti u Velikoj aleji. Sve su uveličali nastupi KUD Biseri Bjelašnice i Ferida Avdića.

- Nakon dugogodišnje pauze u održavanju tradicionalnih konjičkih trka u Butmiru, 2023. godine smo tu tradiciju obnovili i vratili je na butmirski hipodrom. Ove godine možemo reći da smo napravili još jedan korak iskorak u odnosu na prošlu godinu. Kompletna organizacija je podignuta na jedan viši nivo, a program je upotpunio i defile naših fijakera, koji su još jedna tradicija koja je duboko ukorijenjena u historiju ilidžanskih prostora - kazao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur uz dodatne pohvale na račun organizatora.

U prvoj trci dana naziva "Imperia-Araberi" slavilo je grlo Sinah Samara koje je jahao džokej Aleksandar Šašić. Drugi kroz cilj prošao je Marshal, dok je treće mjesto pripalo grlu Zimzelen.

Trka KK Butmirski galop pripala je grlu Bolzano, a za njim kroz cilj su prošli Akropolis Boy i Dolyani. Ova trka bila je daleko najneizvjesnija i najzanimljivija, a centimetri su odlučili pobjednika, što je pomalo razočaralo organizatora čije je grlo nakon pregledavanja dva snimka završilo na drugoj poziciji.

Ipak, domaćin i organizator nema mnogo razloga za nezadovoljstvo, niti treba tugovati. Nakon što su se prošlog ljeta, poslije 12 godina pauze, konjičke trke vratile u Butmir i na Ilidžu, ove godine je organizacija trka sasvim sigurno podignuta za jednu stepenicu, a kako su rekli organizatori će se truditi da ona iz godine u godinu bude sve bolja.

Ove godine, za razliku od prošle, treća trka dana nosila je naziv po rahmetli Dženanu Memiću. U njoj je trijumfovao Paris Texas, u vlasništvu Štale Begzadić. Grlo Abbey's Wedding zauzelo je drugo mjesto, dok je treće kroz cilj prošao Kisley Galaste.

Nagradu pobjedniku uručio je Muriz Memić, otac rahmetli Dženana.

Spektakularna je bila i posljednja trka programa Drugih međunarodnih konjičkih trka, a koja je nosila naziv Trka Općine Ilidža nagradnog fonda 16.000 KM.

Veliko slavlje brojnim gostima iz Konjičkog kluba Cazin donio je Mercurio koji je bio brži od Impresiv Boya. Loran je kroz cilj prošao treći, a četvrti je bio Mister Miral. Pobjednički pehar gostima iz Cazina uručio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.