Obavještenje za koristnike federalnog dječijeg dodatka

Obavještavamo korisnike Federalnog dječijeg dodatka da je dana 03.08.2024. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne  Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 58/24).

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 58/24), primjenjivat će se od dana 03. 09. 2024. godine.

Zahtjevi za ostvarivanje prava na dječiji dodatak podneseni prije stupanja na snagu zakona, a o kojima nije odlučeno, riješit će se prema odredbama ovog zakona.

Napominjemo da je izmjenama i dopunama Zakona predviđeno da bez obzira na prihode po članu porodice, pravo na dječiji dodatak ostvaruje dijete do 18. godine života, koje je u skladu sa propisima iz oblasti zaštite lica s invaliditetom, ostvarilo pravo na dodatak i pomoć drugog lica prve i druge grupe, kao i dijete oboljelo do malignih bolesti.

Jedan od uslova za ostvarivanje navedenog prava je da niti jedan član porodice nema registrovanu samostalnu djelatnost koja je u posljednjih godinu dana ostvarila prihod, a dijete starije od 16 godina dostavlja ovjerenu vlastitu izjavu da nije stupilo u brak niti steklo vlastito potomstvo.

 

Obrasce (zahtjeve i izjave) za priznavanja prava, korisnici mogu preuzeti na šalteru broj 17 u šalter sali Općine Ilidža.