Posjetili smo BOSEPO 2022: Budućnost BiH je u rukama mladih inovatora

Trinaesta BOSEPO naučna olimpijada, dvodnevno takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, počela je danas na Ilidži.

Mladi inovatori će u prostorijama Richmond Park School prezentirati više od 100 projekata iz kategorija energija, okoliš, inženjering i IT, a na kraju će žiri proglasiti one najbolje.

Općina Ilidža iskazala je poseban interes za ideje mladih bosanskohercegovačkih inovatora, a među brojnim projektima posebno su zanimljivi oni koji tretiraju problematiku koja se dikretno odnosi na našu lokalnu zajednicu.

Šefica Kabineta općinskog načelnika, Lejla Abazovića, posjetila je BOSEPO 2022 i obišla neke od projekata koje su mladi inovatori predstavili uz sjajne prezentacije.

Posebno zanimljiv projekt realizovale su učenice Merjem Pobrić i Merjem Kurtović. Njih dvije kreirale su aplikaciju koju su nazvale "The Map of risks" (Mapa rizika). Kroz nju korisnici mogu unijeti lične podatke, uploadovati fotografiju i na mapi označiti lokaciju rizika ili problema, što bi bio odličan servis građanima za prijavu detektovanih problema na terenu. Nakon što rizik bude otklonjen, uklanja se oznaka sa lokacije na kojoj je problem prethodno prijavljen.

Učenice Richmond Park School zahvalile su se Općini Ilidža i gospođi Abazović na saradnji i podacima koji su im ustupljeni kako bi upotpunile mapu koju su kreirale za našu lokalnu zajednicu.

Tokom obilaska izloženih projekata na ovogodišnjem BOSEPO-u posjetili smo i nove projekte Asada Grabovice i Gabriela Greenwicha. Dvojica mladih inovatora nedavno su bili na prijemu kod načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura, čije pozdrave smo im prenijeli, učestvovat će na ovogodišnjoj izložbi EXPOScience 2022 koja se održava u Dubaiju, a njihovo putovanje podržala je i Općina Ilidža.

Asad nam je prezentirao novi projekt s kojim se takmiči na BOSEPO-u ove godine. Na projektu "Mr. Bob" radio je s kolegom Kerimom Oručem, a robotska ruka i malo transportno vozilo, kojima je moguće upravljati i glasovno, trebali bi olakšati život osobama s invaliditetom i poteškoćama u kretanju.

Gabriel Greenwich je ove godine s Hasanom Lafciogluom radio na projektu "PROŽECT", koji je bi u budućnosti trebao biti brana ali i kolektor plutajućeg otpada u rijeci Željeznici, ali bi se jednako efikasno mogao koristiti i na drugim vodotocima u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Na BOSEPO-u smo vidjeli još brojne druge izuzetno kvalitetne i zanimljive projekte. Predstavljena nam je učinkovita dezinfekcija maske za lice, pretvaranje mlijeka i otpadaka od voća u plastiku te kako od ostataka kafe napraviti iskoristivu biomasu. Svi ovi projekti jasna su poruka i potvrda da su mladi zaista budućnost Bosne i Hercegovine.