Na Ilidži uspješno održana pokazna vježba "Spremnost struktura civilne zaštite Općine Ilidža"

Povodom održavanja vježbe "Spremnost struktura i postrojavanja civilne zaštite Općine Ilidža", ispred Doma kulture u Hrasnici održana je smotra organizovanih struktura Civilne zaštite Općine Ilidža.
Na početku smotre prisutnima se obratio načelnik i komandant Štaba civilne zaštite Općine Ilidža Nermin Muzur istakavši da se u prethodnom periodu uradilo mnogo aktivnosti, kako na opremanju, tako na edukovanju struktura Civilne zaštite kako bi se pravovremeno reagovalo u nepredviđenim situacijama.

Nakon smotre, na RVI bazenu je održana pokazna vježba u organizaciji Štaba civilne zaštite Općine Ilidža, koja je imala za cilj testirati spremnost i djelovanje u kriznim situacijama, a prisutni su imali priliku upoznati se s pravilnim postupcima reagiranja na različite scenarije nesreća i katastrofa, čime je demonstrirana spremnost i koordinacija relevantnih službi. U vježbi su učestvovali Štab civilne zaštite Općine Ilidža, Služba civilne zaštite Općine Ilidža, službe zaštite i spašavanja, povjerenici Civilne zaštite Općine Ilidža i pripadnici Policijske stanice Ilidža, a prisutni su bili i Aldin Brašnjić i Dženan Brkanić, direktori Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite.

- Općina ilidža je primjer kako treba da funkcionira sistem civilne zaštite. Ove vježbe su pokazatelj da su oni uvijek spremni da odgovore na prirodne i druge nesreće i zaista čestitam svima na uspješno odrađenoj vježbi - rekao je Aldin Brašnjić, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Pokazne vježbe poput ove ključne su za pripremu zajednice i minimiziranje potencijalnih šteta u slučaju vanrednih situacija. Podsjećaju na važnost uloge civilne zaštite u našim zajednicama.

- Jako sam zadovoljan jer su pokazali visok stepen organizovanosti i profesionalizma u svim akcijama koje smo danas vidjeli. Koristim priliku da pohvalim lokalnu zajednicu koja je pokazala evidentan napredak u sistemu zaštite i spašavanja, i koja je, na kraju krajeva, prepoznala bitnost samih struktura civilne zaštite. Osim što je realizovao veliki broj infrastrukturnih projekata, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur nije zanemario činjenicu da je civilna zaštita jako bitan dio jako bitan segment – kazao je Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite, te iskazao još jednom pohvalio uspješnu vježbu koja je održana danas na Ilidži.

Brza reakcija, dobra koordinacija i profesionalnost inspirišu povjerenje u mogućnost timova Civilne zaštite da zaštite građane u slučaju stvarne nesreće i katastrofe.

- Prisustvovali smo vježbi spašavanja i evakuacije ugroženih s područja zahvaćenih poplavom. Služba civilne zaštite Općine Ilidža s općinskim jedinicama civilne zaštite je danas pokazala spremnost i zavidan nivo organizacije, spremnosti i opremljenosti kada su u pitanju ovakve situacije. Iskreno se nadamo da u narednom periodu nećemo imati priliku da ove vještine koje smo danas pokazali pokazujemo i u realnosti nego da ćemo naša znanja, naše vještine i opremljenost pokazivati samo na ovakvim pokaznim vježbama. Zahvaljujem se svima danas na učešću i naravno u narednom periodu ćemo pokušati strukture civilne zaštite još više unaprijedimo i što je moguće bolje opremimo jer sigurnost naših građana nam je na prvom mjestu - poručio je načelnik i komandant Štaba civilne zaštite Općine Muzur.