Za regulaciju Zujevine 81.500 KM

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić  potpisao je 12. jula 2019. sa direktorom Kantonalne uprave Civilne zaštite  Kantona Sarajevo  Samirom Džidićem i direktorom Zavoda za izgradnju  Kantona Sarajevo Mirzom Hulusićem  u Kantonalnoj upravi  Civilne zaštite  Kantona Sarajevo,  Sporazum o sufinansiranju  projekta  regulacije riječnih korita na području općine Ilidža.  Ovim sporazumom  predviđena su sredstva  za  regulaciju korita rijeke Zujevine  u MZ Osijek.

Projekat Regulacije korita Zujevine u MZ Osijek  Uprava će sufinasirati  u iznosu od 81.500 KM. Općina Ilidža će pribaviti potrebne dozvole za izvođenje radova, te riješiti imovinsko-pravne odnose,provesti procedure i izvršiti izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Nadzor nad realizacijom projekta vrši Zavod za izgradnju KS. U Kantonalnoj upravi CZ potpisani su sporazumi za sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području i općina Ilijaš, Hadžići, i Vogošća.

Prema  riječima direktora Džihića, sredstva  će biti podrška općinama koje su do sada imale najveći probleme s poplavama.

Za ovu namjenu Kantonalna uprava civilne zaštite izdvojila je 374.000 KM, a na raspolaganju imaju još oko 125.000 KM, koje se planiraju utrošiti interventno za potrebe i drugih sarajevskih općina.

“Ova sredstva ćemo utrošiti za  regulaciju rijeke Zujevine. Nadamo se da nećemo više nikad imati većih problema sa poplavama, jer ćemo sredstva utrošiti na produžetak korita, odnosno betoniranje, da bi voda išla brže, a nadam se da će stanovnici biti zadovoljni izjavio je  načelnik Memić.

Rok za izgradnju korita rijeke Zujevine prema ovom sporazumu je  31.decembar 2019.godine.