U posjeti Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Novom Pazaru

Delegacija Općine Ilidža  predvođena načelnikom prof.dr. Senaidom Memićem 20. novembra 2017. godine upriličila je posjetu Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Dočekao ih je predsjednik Sulejman Ugljanin, koji je istakao da saradnja sa Općinom Ilidža postoji  već dugo, te da je susret samo nastavak dobrih odnosa sa jednom od najuspješnijih općina. Ujedno je pozvao predstavnike  Općine Ilidža na svečanu sjednici, koja se održavala  u povodu Dana Sandžaka.

 “Glavni cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća je da mi kao legalni i legitimni predstavnici Bošnjaka u Srbiji izgrađujemo dobre odnose i saradnju po svim zajedničkim pitanjima sa svim Bošnjacima sa prostora bivše Jugoslavije. Mi smo dio  jedinstvenog zajedničkog korpusa i u tom smislu uspostavljamo saradnju. Imamo zajedničkih interesa i radit ćemo na tome”, poručio je Ugljanin, podsjećajući sa kojim institucijama Bošnjaka je BNV uspostavio saradnju u prethodnom periodu.

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić istakao je  bitnost  pripadanja  nacionalnom korpusu kazavši da se moraju imati jake veze, koje se ne mogu izgraditi pa da ostanu već se moraju stalno pojačavati.

„Došli smo ovdje da naučimo i pokažemo otvoreno i široko srce ispred lokalne zajednice na Ilidži, koja je jedna od najboljih u BiH,  koja je jedna moderna zajednica sa 100.000 stanovnika. U međusobnim odnosima nemamo kalkulacija sve što je u opštem interesu treba da donesemo ovdje, odnosno da ponesemo odavde”, rekao je Memić. Delegaciju su činili Muhamed Omerović, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža, dopredsjedavajući Dževad Poturak i Edin Hošić, te  Alma Muratović vijećnica Općinskog vijeća Ilidža

Bošnjačko nacionalno vijeće je 20. novembra  održalo svečanu sjednicu povodom Dana Sandžaka. Dan Sandžaka obilježava se u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Na sjednici je govorio i načelnik Memić koji je podsjetio na važnost zajedništva Bošnjaka.