Priznanje Matičnom uredu Općine Ilidža

Matičnom uredu Općine Ilidža dodijeljena je zahvalnica  Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za korektnu i veoma uspješnu saradnju u procesu implementacije Zakona o matičnim knjigama FBiH, postignute rezultate i doprinos razvoju matične djelatnosti.

Priznanje je uručeno pomoćnici Općinskog načelnika Mirsadi Hasečić na svečanosti povodom 12. maja, Dana matične službe FBiH. Općina Ilidža je uložila značajna finansijska sredstva za unapaređenje rada općinske administracije, a Matični ured Općine uvezan je u Jedinstveni matični registar FBiH.

Obezbijeđeni su propisani tehnički uvjeti  u prostorijama u kojima su matične knjige,  kako bi se povećala njihova sigurnost, a   urađen je i video nadzor kao dodatni način osiguranja.

Obzirom da se upisi  u matične knjige  rođenih  vrše po  prebivalištu  majke djeteta a upis u  matičnu knjigu umrlih  po posljednjem prebivalištu  umrle osobe, dodatno je povećan  obim posla matičnog ureda.

Kako su izvodi trajnog  karaktera samim tim je povećana i potreba za njihovim kopiranjem i ovjeravanjem. U namjeri da se građanima skrati  vrijeme čekanja  a zaposlenicima olakša posao   uveden je i sistem elektronske ovjere dokumenata.