Prezentovan projekat “Uspostava i održavanje podataka adresnog registra na području općine Ilidža”

U Općini Ilidža je 22.januara  2019. prezentovan projekat “Uspostava i održavanje podataka adresnog registra na području općine Ilidža.”Adresni registar jeste evidencija svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata na području jedne lokalne zajednice . Adrese su do sada bile evidentirane u analognom obliku, a prednost novih adresnih registara je to što su u digitalnom obliku i koriste tehničke podatke digitalnog katastarskog plana i ortofotogrametrijskih snimaka. Riječ je o projektu u kojem su adresnim brojem označeni svi objekti na području cijele općine, uz uspostavu elektronske baze u kojoj su uneseni svi podaci uključujući i lokacija,  svih izgrađenih poslovnih i privatnih objekata. Uspostavljanjem adresnog registra  kompletirana je elektronska baza podataka za područje općine Ilidža koja će u narednom periodu biti korištena i uvezana sa drugim elektronskim sistemina i bazama.

Ovo  je CILAP  projekt koji se realizira u okviru saradnje između Federalne geodetske uprava za  imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Geodetske uprave Kraljevine Švedske „Lantmäteriet“.

Direktorica CILAP-a  Anđa Zimić  je rekla kako je osnovni cilj ovog projekta,  putem efikasne zemljišne administracije doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju, održivom tržištu nekretnina, održivom korištenju zemljišta i pristupanju Evropskoj uniji.

Na prezentaciji se obratio Željko Obradović, direktor Federalne geodetske uprave  koji je čestitao Općini Ilidža na uspješno realizovanom projektu.

“Projekat je zajednički rađen sa švedskom vladom. Čestitam Općini Ilidža koji su svojim kapacitetima  uradili ogroman posao. Više od 40 posto  građana je bilo nastanjeno na adresama bb  što je loš podatak. Putem ovog projekta koji je rađen godinu dana  imat ćemo jedinstvenu bazu podataka  uvezanu u sistem katastarske evidencije “dodao je Obradović.

Načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić izrazio je svoje zadovoljstvo urađenim poslom ističući da struka koja je uradila posao ima najveće zasluge.

“Iskreno se nadam da se približavamo Evropi a ja želim da budemo i bolji” naglasio je Memić.