PRAVILA ZA BODOVANJE KANDIDATA ZA IMENOVANJE ČETIRI ČLANA OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE ILIDŽA

Na osnovu člana 7. tačka c) Upustva o utvrđivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH – Prečišćeni tekst (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovina“, broj 29/18, 36/19) i tačke VII Odluke o ponovnom objavljivanju javnog oglasa za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža (broj 01-02-2955/19-7 od 29.08.2019.godine), Komisija za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova na 32. sjednici održanoj dana 10.10.2019.godine, donijela je

 

P R A V I L A

ZA BODOVANJE  KANDIDATA ZA IMENOVANJE

ČETIRI ČLANA OPĆINSKE IZBORNE KOMISIJE ILIDŽA

 

Član 1.

(Predmet)

 

Ovim Pravilima Komisija za izbor, imenovanja i pitanja ravnopravnosti spolova (u daljem tekstu: Komisija) utvrđuje kriterije za bodovanje kandidata na intervjuu čije prijave su na osnovu  Odluke o ponovnom objavljivanju javnog oglasa za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža (broj 01-02-2955/19-7 od 29.08.2019.godine) potpune i blagovremene, kao i postupak i način bodovanja kandidata na osnovu kojih Komisija sačinjava rang listu kandidata za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža prema uspjehu postignutom na intervjuu.

 

Član 2.

(Sadržaj intervjua)

 

(1) Intervju za kandidate iz člana 1.ovih Pravila sastoji se iz opšteg i stručnog dijela.

(2) Opšti dio se sastoji iz 2 (dva), a stručni iz 3 (tri) pitanja, na osnovu čega se svakom kandidatu postavlja ukupno 5 (pet) istovjetnih pitanja koje usaglašava Komisija sat vremena prije početka intervjua.

Član 3.

(Kriteriji)

 

(1) Opšta pitanja će se odnositi na profesionalnu karijeru kandidata, sposobnost i spremnost za timski rad i rad u stresnim situacijama i vještinu komuniciranja.

(2) Stručna pitanja će se odnositi na poznavanje Izbornog zakona BiH i podzakonskih akata Centralne izborne komisije BiH.

(3) Predsjednik i svaki član Komisije postavljaju kandidatu po jedno pitanje.

 

Član 4.

(Ocjenjivanje)

 

(1) Predsjednik i svaki član Komisije će svakog kandidata na intervjuu ocjeniti za svako pitanje ocjenom od 1 do 5.

(2) Nakon dobijenog odgovora na postavljeno pitanje iz člana 2. i 3. ovih Pravila, predsjednik i svaki član Komisije je dužan izvršiti ocjenjivanje svakog kandidata na obrascu (obrazac 1) koji je sastavni dio ovih Pravila.

(3) Predsjednik i svaki član Komisije ukupan broj bodova, koji je dobio svaki pojedini kandidat na intervjuu dijeli sa brojem 5 (broj pitanja), čime se dobiva pojedinačna ocjena predsjednika i članova Komisije za svakog kandidata pojedinačno, te se takav popunjeni i potpisani obrazac 1.predaje predsjedniku Komisije.

 

Član 5.

(Način bodovanja)

(1) Ocjene koje je dobio svaki kandidat od strane predsjednika i članova Komisije zbrajaju se na zbirnom obrascu (obrazac 2), kako bi se dobio konačan broj bodova za svakog pojedinog kandidata s tim da jedan kandidat može dobiti maksimalno 25 bodova.

(2) Ukoliko dva ili više kandidata, nakon zbrajanja bodova, budu imali jednak ukupan broj bodova, prednost kod rangiranja kandidata ima kandidat koji je dobio veći broj bodova na postavljena stručna pitanja.

Član 6.

(Rang lista kandidata)

 

Nakon provedenog intervjua sa svim kandidatima, Komisija sačinjava rang listu sa redosljedom kandidata prema uspjehu (ukupnom broju bodova) postignutom na intervjuu i istu verifikuje na sjednici Komisije.

Član 7.

(Izvještaj Komisije)

 

Komisija na svojoj sjednici verifikuje  Izvještaj o provođenju postupka izbora četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža sa svim elementima koji su utvrđeni u tački VII Odluke  o ponovnom objavljivanju javnog oglasa za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža (broj 01-02-2955/19-7 od 29.08.2019.godine) i isti podnosi Općinskom vijeću Ilidža.

 

Član 8.

(Imenovanje članova Općinske izborne komisije)

 

Općinsko vijeće Ilidža cijeneći položaj kandidata na dostavljenoj rang listi Komisije će  donijeti Rješenje o imenovanju četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža.

 

Član 9.

(Zaključak Komisije)

 

Način rada Komisije u vezi sa pitanjima za provođenje postupka bodovanja kandidata za imenovanje četiri člana Općinske izborne komisije Ilidža  koja nisu  propisana ovim Pravilima, a za koja se  u ovom postupku ukaže potreba da budu regulisana, Komisija će u skladu sa članom 66. stav (4) Poslovnika o radu Općinskog vijeća Ilidža (“Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 36/10) donijeti poseban  Zaključak Komisije.

Član 10.

(Objavljivanje Pravila)

 

Ova  Pravila stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja na web stranici općine Ilidža.

 

Napomena: Ova Pravila su dana 14.10.2019.godine objavljena na WEB stranici Općine Ilidža.

 

OBRAZAC ZA OCJENJIVANJE KANDIDATA

 

  PREDSJEDNIK KOMISIJE

 

                                                                                                                   Samir Šišić