Početak nove školske godine: Na Ilidži položen kamen temeljac za izgradnju škole na Stupu

Prvi dan školske 2024/2025 na Ilidži će se sasvim sigurno pamtiti kao historijski, pogotovo u naselju Stup.

Nakon što je u centru Ilidže okončan prijem za prvačiće, u Mjesnoj zajednici Stup II svečano je položen kamen temeljac za izgradnju osnovne škole.

Kamen temeljac za izgradnju škole, koja će sasvim sigurno biti najmodernija u Kantonu Sarajevo ali i šire, položili su načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

- Idejno, glavno projektovanje i sve ono što je bilo potrebno uradili smo zajedno sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Obezbijedili smo način finansiranja škole, sproveli javnu nabavku i svjedočili smo polaganju kamena temeljca te smo zvanično, sa izvođačem, ušli u radove na ovoj osnovnoj školi. Ova osnovna škola, po svom izgledu, kapacitetu i svemu onome što će nuditi djeci je škola koja je projektovana 2022. i 2023. godine u skladu sa svim pedagoškim i građevinskim standardima. Projektovana je i rađena u skladu sa vremenom u kojem živimo, i kao takva će sigurno biti jedna od najboljih škola u Bosni i Hercegovini, a možda i šire. Idejno rješenje izgleda škole radio je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu - rekao je načelnik Općinr Ilidža, Nermin Muzur.

Lokalna zajednica uz podršku Vlade Kantona Sarajevo u proteklom periodu realizovala je nekoliko važnih projekata, realizacija pojedinih, esencijalnih za daljnji razvoj Ilidže, se još odvija, a poseban doprinos izgradnji škole dali su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i resorna ministrica Naida Hota-Muminović.

- Ovo je jedan generacijski projekt, kojeg čekaju mnoge generacije ovog naselja. Konačno smo došli u fazu gdje možemo početi i krenuti s radovima. Ova škola će imati velike kapacitete. To je jedna savremena škola koja zadovoljava sve savremene potrebe odgojno-obrazovnog procesa - naglasila je Hota-Muminović.

Nadzor nad projektu izgradnje osnovne škole na Stupu bit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

- Počinjemo sa otvaranjem gradilišta za izvođenje radova na 11. osnovnoj školi Ilidža. Rok za izvođenje radova je 24 mjeseca, ali se nadam da ćemo uspjeti da završimo i ranije - kazala je Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju KS.