Održana 13. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilidža

Zlatnu plaketu Općine Ilidža dobit će Esad Delić, Bilal Šuman i Mujo Hošić. Kolektivna Zlatna plaketa ide u ruke Fudbalskog kluba Famos za 65-godišnji jubilej  kluba  i značajne rezulatate u oblasti sporta. Odlučeno je to na 13. redovnoj sjednici Općinskog vijeće Ilidža, održanoj 22.februara 2018. godine u Multifunkcionalnoj sali.

Srebrnu plaketu  dobit će Asad Fočo, a kolektivnu Bokserski klub „Ilidža“.  Zahvalnice Općine Ilidža dobit će : Amar Gegić, dr. Azelma Hadžić-Osmanović, Džemal Bećirović, Zbor građana MZ Stup II, Udruženje  gorska služba spašavanja i Streljački klub Ilidža, Dževad Burazerović, Košarkaški klub Ilidža, Sead Šaković, Miralem Batlak,  Rabija Kardaš-posthumno, dr. Edin Radušić, prim.dr. Ševala Hebibović,  KUD Biseri Bjelašnice, Centar za fizikalnu terapiju i stomatološke ordinacija  „Igasa“, Ćazim Mučić, Adil Tabaković, Mujo Kadrić, Planinarsko društvo Rakovica 2009, Emil Kalić, Nevzet Kolašinac, Sanjin Kodrić i Džemal Osmanović. Najveća priznanja Općine Ilidža dodijelit će se 12. marta kada se obilježava Dan Općine Ilidža.

Općinsko vijeće  donijelo je Odluku  o dopuni odluke  o dodjeli u zakup  poslovnih zgrada i poslovnih prostorija  na kojima pravo raspolaganja ima Općina Ilidža.  U Odluci o dopuni umanjuje se zakup za 50 posto, za poslovne prostorije koje su dodijeljene  MUP-u Kantona Sarajevo.  S obzirom da je ugovor  o zakupu istekao 31. jula 2017. godine MUP je podnio zahtjev za produženje  na  još pet godina. Odlukom o dodjeli  u zakup poslovnih  zgrada  i poslovnih prostorija na kojima ima pravo raspolaganja Općina Ilidža koju je donijelo Općinsko vijeće Ilidža,   propisano je da da visina zakupnine  za prvu  zonu  u kojoj se zgrada  nalazi  je  8,00 KM po metru kvadratnom. Imajući u vidu značaj poslova koji su u nadležnosti Pete Policijske uprave  za lokalnu  zajednicu, a zbog ograničenosti  finansijskih sredstava  sa kojima raspolaže MUP KS urađena je dopuna Odluke  kojom je propisano da  se za poslovne prostorije koje su dodjeljuju  MUP Kantona Sarajevo , zakupnina umanjuje za 50 posto.

Vijećnici su usvojili i Izvještaj o radu jedinstvenog općinskog  organa uprave , stručnih i posebnih službi  za 2017. godine, Program rada Pravobranilaštva za 2018. godinu, Izvještaj o radu drugostepene  stručne komisije  za period 30.mart-31. decembra  sa ocjenom stanja  i prijedlogom mjera, kao i prijedloge  riješenja  o regulisanju imovinsko-pravnih akata.  

Vijeće je upoznato i sa Izvještajem nezavisnog revizora firme BDO BH d.o.o,   o obavljenoj reviziji  finansijskih izvještaja  Općine Ilidža za 2016. Općinsko vijeće  zahtijeva da se nadležne općinske službe  očituju o svim neusklađenostima koje su navedene u Izvještaju revizora , te zadužilo nadležene općinske službe  da sačine Plan aktivnosti i Akcioni plan  u cilju otklanjanja  tih neusklađenosti  navedenih u revizorskom izvještaju  Općine Ilidža. Vijećnici su prihvatili i Informaciju predstavnika Fondacije „Dogs Trust“ s prezentacijom projekta planirane  izgradnje  azila za pse. Nermin Muzur  i Tarik Stambolić obavijestili su Općinsko vijeće  da će u narednom periodu  u radu Općinskog vijeća djelovati   kao samostalni vijećnici .