Obilježena godišnjica „Bitke za Famos“

U organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ilidža i Općine Ildža, 4. avgusta 2017. godine u naselju Lasica u Hrasnici u prisustvu članova porodica poginulih, saboraca i općinskih zvaničnika, obilježena je 25. godišnjica „Bitke za Famos“ u kojoj je poginulo 27 boraca 104. viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Brojne delegacije i članovi porodica šehida i poginulih boraca položili su cvijeće ispred spomen-obilježja u Lasici, ispred spomen-obilježja u Hrasnici i mezarju Kovači-Hrasnica gdje je proučena i Jasin dova.

Bitka za Famos je jedna od najznačajniji bitaka koje su se odvijale te sudbonosne 1992. godine, bitka koje se moramo sjećati zbog velikog broja poginuli.

„Danas smo tužni, ali i ponosni na one koji su dali svoje živote za odbranu slobobe, svoje porodice, svojih domova i oni su samo u jednom danu zaslužili Dženet. Svojim dolaskom i prisustvom iskazujemo svoje poštovanje prema ovim žrtvama, svoju spremnost da se i sami žrtvujemo za one koji dolaze. Trebamo biti ponosni na njih i njihove podvige. Nadam se da ćemo odavde otići plemenitiji i da ćemo ovaj dan nositi u srcu“, kazao je u svom obraćanju predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović.