Na Ilidži otvorene Sportske igre mladih: Načelnik Muzur sa učenicima upalio olmpijski plamen


Spektakularnom ceremonijom svečanog otvaranja na Ilidži je počela četrnaesta sezona manifestacije "Plazma sportske igre mladih" za Bosnu i Hercegovinu. Tako se Općina Ilidža, kao jedan od partnera SIM pridružila Zaprešiću, Ljubljani i Beogradu kao regionalnim centrima otvaranja Igara za 2024. godinu.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur poželio je sreću i dobru zabavu djevojčicama i dječacima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola s područja Ilidže, te je sa učenicima upalio plamen Sportskih igara mladih, čime je zvanično otvorena manifestacija.

-Općina Ilidža je ove godine domaćin otvaranja Sportskih igara mladih za BIH. Više od dvije i po hiljade učenika iz ilidžanskih osnovnih škola okupila je danas jedinstvena sportska manifestacija. Ponosan sam što smo kao lokalna zajednica podržali ovu manifestaciju i što imamo priliku biti domaćini ovako važnog događaja. Ono što nas posebno raduje je da imamo pozitivne povratne informacije kada je u pitanju organizacija i naše domaćinstvo – poručio je načelnik Nermin Muzur.

Po završetku svečane ceremonije, održan je SIM Dan sporta – takmičenja u igri između dvije vatre i atletici za dječake i djevojčice od 1. do 5. razreda osnovnih škola s područja Ilidže.
Osim načelnika Muzura, početku manifestacije prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo Kenan Magoda, te predstavnici drugih nivoa vlasti.

Mladi su uživali uz igru, zabavi i plesu, a njima se obratila i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara te regionalni predstavnik sportskih igara mladih Zdravko Marić.
Energičnim hitovima navijačku atmosferu na otvaranju zagrijao je pjevač Amel Ćurić.


Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža djeci i mladima priliku da se besplatno takmiče u 10 sportova. U proteklih 13 godina, Igre su okupile preko 517.000 mališana iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj Igara je doprinos razvoju tolerancije, solidarnosti, poštivanju različitosti, stvaranju novih prijateljstava te omogućavanje fer djetinjstva za sve mališane.