Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu

U okviru projekta Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo (Model EE) u Multifunkcionalnoj sali Općine Ilidža 12.februara 2019. godine održana je edukacija za korisnike.

Edukaciji su prisustvovali predstavnici i članovi savjeta mjesnih zajednica, te predstavnici općine.

Edukaciju su održali  Faruk Cerić i Nijaz Delalić sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu, koji su ujedno i članovi Radne grupe za podršku implementaciji Modela EE, te uposlenici Ureda za energetsku efikasnost Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA koja implementira projekat.

Na edukaciji  je prezentiran Model EE, prednosti primjene mjera energetske efikasnosti na stambenim objektima, te koraci u procesu prijavljivanja korisnika.

Korisnici-aplikanti projekta Model EE su individualni stambeni objekti i objekti kolektivnog stanovanja, što podrazumijeva i gradsku urbanu jezgru i padinske dijelove općina Kantona Sarajevo. Modelom su predviđene aktivnosti promocije i edukacije etažnih vlasnika zgrada kolektivnog stanovanja i vlasnika individualnih objekata, prednosti primjene mjera energetske efikasnosti na stambenim objektima, prije svega ušteda energenata i poboljšanju stanja zraka, ali i nekih drugih koji su u skladu sa opredjeljenjem EU i čitavog svijeta.  U narednom periodu bit će objavljen javni poziv za izbor korisnika na čijim objektima bi se izvodili radovi u svrhu implementacije mjera energetske efikasnosti.