Memorijalni centar Potočari posjetilo 700 učenika

U cilju odavanja počasti žrtvama genocida već desetu godinu zaredom, Općina Ilidža organizovala je posjetu učenika  ilidžanskih osnovnih škola Memorijalnom centru Potočari. Na put u Potočare u ranim jutarnjim satima 27. aprila 2017. godine, u 11 autobusa u pratnji policije, nastavnika i predstavnika Općine, krenulo je 700 učenika sedmih razreda iz 12 osnovnih škola sa područja općine Ilidža. Učenike, nastavnike, predstavnike roditelja i organizatore uoči polaska ispratili su roditelji i direktori škola i zaželjeli im sretan put.

U okviru posjete, pored odavanja počasti žrtvama genocida učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, obilaska  Memorijalnog centra i mezarja, za učenike je organizovan čas historije na kojem su se upoznali o stravičnom zločinu nad Bošnjacima u tadašnjoj enklavi Srebrenica te projekcija filma „Srebrenica 95“, obilazak izložbe i spomen sobe, a pručena je i Jasin dova za sve stradale.

Za sve učenike, pored prevoza, Općina je obezbjedila sendviće, napitke i medicinsku pratnju za koju je bilo zaduženi  „Paramedic“ i Dom zdravlja Ilidža sa svojim vozolima i medicinskim ekipama. Kao tehnička podrška i pratnja bila je i ekipa Gorske službe spašavanja Ilidža  Sa ovom posjetom, do sada, Memorijalni centar u Potočarima posjetilo oko 7000 učesnika osnovnih škola sa područja općine Ilidža. Za ovaj humani i edukativni projekat općina je iz budžeta izdvoji 13.000 KM, a koji će se i u buduće nastaviti.