Delegacija Grada Tabriza u posjeti Općini Ilidža

Povodom tradicionalne manifestacije Dani Irana u BiH , koju organizuje Iranski kulturni centar, u posjeti Sarajevu, a i Ilidži,  boravila je  delegacija iranskog grada Tabriza, predvođena zamjenikom gradonačelnika Ahmadom Hamidijem. Koncertom tradicionalne iranske muzike u Vijećnici  započeli su   Dani kulture Irana, koji će u Sarajevu i Banja Luci trajati od 5. do 11. februara,a ilidžanskoj publici predstavili su se 6. februara u Multimedijalnom centru.  

Prije samog koncerta delegacija je razgovarala sa načelnikom Općine Ilidža prof.dr. Senaidom Memićem. On ih je upoznao sa potencijalima Općine Ilidža i razvojnim projektima ove lokalne  zajednice, ističući da su  mnoge   sličnosti na polju kulture, umjetnosti, običaja, tradicije te vjerske i ljuske vrijednosti zbližile  narode Irana i BiH.

„ Vi ste istinski prijatelji ove zemlje, a njegujete kulturu i tradiciju kao i mi. Ilidža je vaš prijetelj i bilo koji vid saradnje je neupitan“ izjavio je načelnik Memić.

"Želimo da ove godine predstavimo kulturu i umjetnost drevnog grada Tabriza, jednog od najstarijih gradova Irana, koji je proglašen gradom kulture i turizma za 2018. godinu upravo zbog kulturnih i historijskih obilježja i ilidžanskoj publici“, rekao je između ostalog  zamjenik gradonačelnika Tabriza Ahmad Hamidiji, te  izrazio nadu da će takvi kulturni i umjetnički događaji ne samo doprinijeti unaprjeđenju odnosa naroda dvije zemlje na tom polju, već da će stvoriti pretpostavke za povećanje političke i privredne razmjene. 

U delegaciji su bili i dr. Mahdi Mohammadzadeh prorektor na Univerzitetu islamske umjetnosti u Tabrizu  i Mehdi Hassankhani direktor Generalne direkcije za kulturnu i umjetničku saradnju Tabriza. Posjeti je prisustvovao i konzul za kulturu u kulturnom centru Ambasade IR Iran Ali Ameri. Tabriz je jedan od većih i najstarijih iranskih gradova. Glavni je grad iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan i ima 1,6 miliona stanovnika. Grad Tabriz ima historiju dugu 4.000 godina tokom koje je tri puta bio glavni grad Irana. Poznat je i kao grad nauke i univerziteta u kojem ima preko 200.000 studenata. Prvi univerzitet u Tabrizu je otvoren prije 800 godina, u doba procvata islamske kulture i nauke.Već tri godine zaredom proglašavan je najčistijim gradom u Iranu koji je kroz različite projekte sa nevladinim sektorom postigao da skloni sa ulica sve beskućnike i ovisnike.