OBRAZAC REALIZACIJE UGOVORA/OKVIRNOG SPORAZUMA OPĆINA ILIDŽA JN 17/16 Izgradnja autobuskih stajališta na području Općine Ilidža

 

O D L U K A

O DODJELI UGOVORA DRUGORANGIRANOM PONUĐAČU  ZA 17/16

 

 

I

Poništava se Odluka o izboru GROS-COMP ZZ, kao najpovoljnijeg ponuđača za JN 17/16 „Izgradnja autobuskih stajališta na području Općine Ilidža”, broj 04-14-507/16-2 od 24.02.2016.godine iz razloga što imenovani ponuđač nije u ostavljenom roku dostavio uvjerenje nadležnih institucija kojim se potvrđuje da je izmirio dospjele obaveze, a koje se odnose na doprinose za penziono i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje i uvjerenje nadležnih institucija da je  izmirio dospjele obaveze u vezi splaćanjem direktnih i indirektnih poreza

 

II

Ugovor se dodjeljuje drugorangiranom ponuđaču  FADŽ COMPANY doo, ul. Tuneli 30, Ilidža,

čija ponuda iznosi8.139,69 KM, sa PDV-om.

 

III

Ponuđač FADŽ COMPANY doo, obavezan je u roku od 7 dana od dana prijema ove odluke Ugovornom organu dostaviti uvjerenje nadležnih institucija kojim se potvrđuje da je izmirio dospjele obaveze, a koje se odnose na doprinose za penziono i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje i uvjerenje nadležnih institucija da je  izmirio dospjele obaveze u vezi splaćanjem direktnih i indirektnih poreza.

 

IV

Popravosnažnostioveodluke, ugovorniorgan ćepozvatiizabranogponuđačaradizaključenjaugovorakojim ćeseregulisatimeđusobnapravaiobavezevezanezapredmetnunabavkushodnozahtjevima-uslovimaugovornogorgananavedenimuKonkurentskomzahtjevu.

 

 

O b r a z l o ž e n j e

 

Na osnovu odluke o pokretanju postupka broj 04-14-507/16-, (Broj obavještenja sa portala javnih nabavki888-7-3-17-3-13/16od  dana 01.02.2016.godine) pokrenuta je nabavkaJN 17/16 „Izgradnja autobuskih stajališta na području Općine Ilidža”, putem Konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda. Ponude su blagovremeno dostavili sljedeći ponuđači: ELEKTROCENTAR PETEK doo, MUSIĆ COMPANY  doo, FADŽ COMPANY doo, GROS-COMP zz, GLOVIS doo.Uvidom u ponudu ponuđača MUSIĆ COMPANY doo utvrđeno je da isti nije dostavio Izvod iz odgovarajućeg profesionalnog registra u kojem je registrovan za obavljanje profesionalne djelatnosti, te tako nije ispunio uslov iz tačke 2.2 tenderske dokumentacije, te se ova ponuda odbacila.  Obzirom da je kaokriterijzadodjeluugovoraodređenanajnižacijenaKomisijajeutvrdilaranglistuponudashodnokojojje prvoplasiranainajpovoljnijaponudaGROS-COMPzz, čijacijenaponudesaPDVomiznosi6.879,60 KM.  Ugovorni organ 24.02.2016.godine donosi odluku broj 04-14-507/16-2 kojom se ugovor dodjeljuje GROS-COMP zz, kao najpovoljnijem ponuđaču. Izabrani ponuđač je Odluku zaprimio 29.02.2016.godine, a po navedenoj odluci je bio obavezan roku od 7 dana od dana prijema iste Ugovornom organu dostaviti uvjerenje nadležnih institucija kojim se potvrđuje da je izmirio dospjele obaveze, a koje se odnose na doprinose za penziono i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje i uvjerenje nadležnih institucija da je  izmirio dospjele obaveze u vezi splaćanjem direktnih i indirektnih poreza. Kako izabrani ponuđač u osatvljenom roku nije dostavio tražene dokaze, ugovrni organ je ocijenio da su se ispunili uslovi iz člana 72. stav (3) tačka a).ZakonaojavnimnabavkamaBosneiHercegovine ( «SlužbeniglasnikBiH» broj 39/14) za dodjelu ugovora drugorangiranom ponuđaču.

 

Cijeneći navedeno odlučeno je kao u dispozitivu.

 

 

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

 

Protiv ove Odluke ponuđači imaju pravo da izjave žalbu u roku od pet dana od dana prijema odluke. Žalba se ulaže ugovornom organu u pisanoj formi direktno, ili preporučenom poštanskom pošiljkom. Žalba se podnosi u tri primjerka.

 

 

 

 

                                                                                                                                                               OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                            prof.dr.Senaid Memić                           

                                                                         


 

1.

Opis i Oznaka po JRJN

 45000000-7 Građevinski radovi

2.

Vrsta postupka i broj obavještenja o dodjeli ugovora sa Portala javnih nabavki

Konkurentski zahtjev

888-7-3-17-3-13/16

 

3.

Podaci o dobavljaču/

dobavljačima u okvirnom sporazumu  (Naziv, ID broj, mjesto)

FADŽ –COMPANY doo, ul. Tuneli 30, Ilidža,

 IDbroj4200359780005

4.

Osnovni elementi ugovora/okvirnog sporazuma (Vrijednost, period trajanja/rok izvršenja, rok plaćanja, garantni period,...)

Vrijednost ugovora sa PDV-om 8.101,08 KM

Rok izvršenja 60 dana.

Plaćanje na osnovu mjesečne i okončane situacije

Garantni rok 2 (dvije) godine

5.

Opis izmjene osnovnih elemenata ugovora i datum izmjene

 

 

6.

Ostatak vrijednosti ugovora nakon učinjene izmjene/ostatak vrijednosti okvirnog sporazuma

 

 

7.

Datum zaključenja ugovora/

okvirnog sporazuma

19.04.2016.godine

8.

Datum potpune  realizacije ugovora/

okvirnog sporazuma i ukupna utrošena vrijednost

 

9.

Napomena (obrazloženje