Završeni grubi radovi izgradnje sale u Sokolović Koloniji

Radovi izgradnje dvonamjenskog skloništa sa parking prostorom iznad skloništa u Sokolović Koloniji teku planiranom dinamikom. Izgradnja skloništa počela je 2015. godine, a Općina Ilidža je iz budžeta 2015. i 2016. godine izdvojila sredstva za ovaj projekat i do sada je utrošeno 1.814.881,86 KM. Izvođenje radova je vodila firma "VELBOS" d.o.o. Žepče, a nadzor nad izvođenjem radova firma "Positive Partners" d.o.o.

"Završeni su grubi građevinski radovi sa gornjom pločom i bravarski radovi koji su zatvorili vanjske otvore ulaza u sklonište. U ovoj 2017. godini je planiran nastavak izgradnje skloništa, kojim je predviđena izgradnja rampi za motorna vozila i rampi za pješake, te zaštita gornje ploče sa svim potrebnim slojevima prema normama i pravilima struke", rekao nam je Mirsad Čaušević, pomoćnik načelnika za razvoj, komunalne  poslove i puteve .

Objekat se radi kao dvonamjenski, samim tim je predviđeno da se kompletan prostor različito koristi u ratnim (ili drugim nesrećama) i mirnodopskim uslovima. Funkcija objekta u mirnodopskim uslovima prilagođena je sportskim svrhama, obzirom da su na istočnoj strani predviđeni sportski tereni odmah do objekta, a u samom objektu skloništa pomoćne prostorije za te svrhe, te dio prostora zaklona za parking prostor. Inače, prostornim rješenjem uz objekat skloništa je planirana izgradnja Kulturno sportskog centra  površine 3.779,31m2, u sklopu kojeg će se nalaziti višenamjenska dvorana sa tribinama, javni dio za posjetioce sa komercijalnim sadržajima i interni sportsko-tehnološki dio za korisnike objekta.

U glavnoj dvorani odvijat će se sportske aktivnosti takmičarskog i rekreativnog karaktera – rukomet, košarka, odbojka, gimnastika. U maloj dvorani odvijat će se sportske i edukativne aktivnosti - borilački sportovi, stoni tenis, aerobik i sl. Kapacitet gledališta /fiksnih i teleskopskih tribina/za rukomet je 376 sjedećih mjesta, a za košarku iznosi 823 sjedećih mjesta. Kroz projektni zadatak  od projektanta je traženo da dvoranu koncipiraju i usklade sa međunarodnim tehničkim standardima te posebnim propisima za prostor i opremu radi odvijanja sportskih takmičenja po FIBA certifikatu i standardu DIN 1832/2. Kompletna investicija trebala bi iznositi oko šest miliona maraka.