Uskoro Centar za udomljavanja pasa na Ilidži

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH  15. novembra 2017.   obilježilo je  pet godina svoje podrške u BiH te najavilo da će se na području općine Ilidža izgraditi jedan od najmodernijih centara za udomljavanje pasa u vrijednosti oko 20 miliona KM. Izvršni direktor Fondacije Adrian Burder i načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić potpisali su Memorandum o razumijevanju, kojim su definirane smjernice za uspostavu navedenog centra.

U tom procesu Fondacija bi u potpunosti finansirala izgradnju, opremanje i rad centra, dok je Općina spremna Fondaciji bez naknade privremeno ustupiti pogodno zemljište na korištenje na najduži dozvoljeni zakonski period.Načelnik Memić izjavio je da će Općina Ilidža dati i neograničen prostor za izgradnju centra.

“ Ovaj projekat bi pomogao i lokalnu ekonomiju jer bi izgradnju i opremanje Centra, kao i redovno održavanje izvodili lokalni dobavljači i firme dok bi u centru bilo otvoreno oko 40 novih radnih mjesta"  rekao je direktor Burder, te dodao da je Fondacija odlučila i nakon pet godina ostati u BiH zbog odličnog tima u Sarajevu, kojem je izrazio veliku zahvalnost.

Dog Trust, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, je jedna od najvećih fondacija koja pomaže psima, a od 1990. godine radi pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete II.

Uposlenici Fondacije stručnjaci su u svom polju rada te savjetuju vlade kako da rade na rješavanju problema pasa lutalica na način koji je human i u skladu sa lokalnim zajednicama i standardima EU – poručio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson na svečanosti povodom pete godišnjice Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH.