U posjeti Sjenici

Delegacija Općine  Ilidža,  predvođena načelnikom prof.dr. Senaidom Memićem posjetila je Sandžak. Prvo odredište 19. novembra bila je Opština Sjenica. Povod posjete je povezivanje i uspostavaljanje bolje saradnje ove dvije lokalne zajednice. To se naročito odnosi na razmjenu mišljenja i iskustava iz oblasti privrede, turizma, obrazovanja, kulture, sporta.

Predstavnici Gradske uprave upoznali su delegaciju sa potencijalima ove općine, a i čuli su i razvojne mogućnosti Ilidže te zašto je Općina Ilidža četvrta općina po razvoju u Federaciji BiH, po ocjenama meritornih agencija. Delegacija Općine Ilidža, nakon što je obišla grad  posjetila je i Regionalni Centar za razvoj poljoprivrede i sela. Centar raspolaže najsavremenijom laboratorijskom opremom za analizu mlijeka i mliječnih prerađevina.

Tradicionalni pešterski proizvodi– sir, pršuta i sudžuk, predstavljaju nacionalne brendove i imaju potencijal da osvoje tržišta Evropske unije. Da bi se potencijal pešterske visoravni iskoristio, potrebno je dodatno ojačati njenu konkurentnost, primjenom savremenih znanja i tehnologija i pobošljanjem kvaliteta, a zajednička mogućnost saradnje jeste apliciranja prema IPA fondovima, rečeno je tokom obilaska centra.

Sjenica je gradić i istoimena opština koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Srbije, i po geografskom položaju zauzima središnji dio Sandžaka. Sam grad prostire se sa desne strane rijeke Uvac i smješten je duž rijeke Grabovice, u prostranoj Sjeničkoj kotlini, na nadmorskoj visini 1.000-1.030 m. Po površini, 1.059 km kvadratnih Sjenica je jedna od najvećih opština u Srbiji, a po broju stanovnika oko 30.000 jedna od manjih.