U okviru saradnje sa SFF-om najnovija svjetska ostvarenja doći će i na Ilidžu

Ove godine Općina Ilidža se potrudila  kako bi   svojim građanima   pružili   bar dio  atmosfere koja vlada za Sarajevo Film Festival u glavnom gradu. Najnovija svjetska ostvarenja doći  će i na Ilidžu, a Ilidžanici će  imati priliku uživati u projekcijama najboljih filmova, koje regionalna i svjetska kinematografija nudi publici širom svijeta.Sve je spremno kako bi nekadašnje  kino  Igman postalo mjesto susreta ljubitelja filma.  Posjetioci će uživati u projekcijama najnovijih filmskih ostvarenja, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti dječijim filmovima. Program  23. SFF na na Ilidži počinje  u subotu  12. augusta 2017., a  bit će prikazano 12 filmova  od kojih šest filmova za djecu. Saradnja kina “Igman” sa SFF-om kruna je napora Općine Ilidža koja je kupila kino projektor u vrijednosti 124.875,47 KM, a koji je domaća kompanija IMTEC Soutions instalirala u objektu  kina “Igman”. Podsjecamo, sporazum o regulisanju međusobnih  prava i obaveza u vezi s korištenjem sistema kino projekcije  potpisan je 23. maja  2017. godine  u Općini Ilidža.

"Ovo su dobre vijesti za sve stanovnike Ilidže, jer nakon niza godina Ilidža ponovo dobija kino.  Nadam se da će  naši građani a i svi turisti koji dođu biti dio priče  i uživati na Ilidži. Očekujemo  da ova pozitivna novina  dobije  simpatije naših građana   i da će ljubitelji sedme umjestnosti istinski uživati",izjavio je načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić.

Osim sve veće potrebe građana za kulturnim dešavanjima, usljed ubrzanog razvoja turizma na području Ilidže potreba za investiranjem u ovakav projekat se čini dodatno opravdanim.

"Zahvaljujemo se Općini i načelniku koji su imali razumijevanja  i obezbijedili novčana sredstva za ovu  opremu. JU KSiRC  organizirat će komercijalne projekcije po cjenovniku  koji će donijeti  Upravni odbor JU  KSiRC,  uz saglasnost načelnika , istovremeno poštivajući sve zakone kojim se reguliše ova oblast" izjavio je direktor Kulović .

Karte za projekcije filmova sa SFF-a koje će biti prikazane u kinu “Igman” moći će se kupiti u box office-u i to po cijenama od 3 KM za djecu i 5 KM za odrasle. „Kino salu smo u potpunosti opremili audio i video sistemima u skladu sa najvišim standardima. Posebno nas raduje zadovoljstvo investitora i riječi hvale koje smo dobili. Koristili smo najkvalitetnije brendove kada je u pitanju ova kino sala, postavili fiksno kino platno veličine 9m x 5m u skladu sa standardima, a uređena je i režijska soba sa potrebnom opremom kako bi se cijelim sistemom moglo upravljati sa jednog mjesta“, rekli  su iz IMTEC Solutions.

Oprema omogućava i 3D projekcije, s obzirom da je korišteno silver platno, a isporučen je i veliki broj 3D naočala za ovakve projekcije. Osim toga, sa kinom «Igman» nastali su uslovi za uvrštavanje filmskih projekcija za učenike škola sa područja općine Ilidža u odgojno – obrazovne svrhe, što ovu investiciju čini još značajnijom.