Premijera dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada”

Na Ilidži je 27. jula pred oko 1.500 gledalaca, održana svečana premijera dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada” koji govori o ratnom putu “Četvrte viteške motorizovane brigade”. Premijera je upriličena u okviru obilježavanja 25. godišnjice od formiranja brigade koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokolović-Koloniju i Butmir, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim tim i kapiju opkoljenog Sarajeva.

Pred prikazivanje filma održan je i prigodan panel na kojem su o ratnom putu Brigade i filmu govorili njen ratni komandant general Fikret Prevljak, njegov tadašnji zamjenik i predsjednik Udruženja “Četvrte viteške motorizovane brigade” Emir Redžović te Adnan Curo iz “Source produkcije” koja je radila na realizaciji dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada”.

"Čuvanje uspomene na naš ratni put i sve što je ta brigada značila za ove prostore, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu veoma je bitno i zbog toga želimo da čuvamo od zaborava , a ono što je nama posebno bitno jeste i stalna briga za porodice naših šehida i poginulih boraca koje nikada ne smijemo zaboraviti i kojima je film posvećen" rekao je između ostalog Redžović.

Snimanje dokumentarnog filma podržali su “Fond Memorijala – Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida”, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Općina Ilidža i privrednici općine Ilidža.