Podrška izgradnji centralnog spomen – obilježja crnim labudovima

Sporazum  o sufinansiranju  izgradnje centralnog spomen obilježja poginulim borcima jedinice  "Crni labudovi" u Nedžarićima potpisan je 28. septembra u Općini Ilidža. Sporazum su  potpisali  načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić i predsjednik Udruženja Crni labudovi Avdo Subašić . Općina za ove namjene je izdvojila  10.000 KM. Avdo Subašić izrazio je zahvalnost Općini Ilidža za nesebičnu podršku  u ovom projektu.

Centralno spomen obilježje se gradi u Nedžarićima. Projekat je vrijedan 155.000 KM. Planiramo  da će se do kraja ove godine okončati radovi, a na proljeće da će biti upriličeno svečano otvorenje. Nadam se da će ovo biti mjesto gdje će se okupljati nekadašnji pripadnici i porodice poginulih naših labudova. Na spomen-obilježju će biti ispisana imena 79 poginulih šehida ove jedinice iz različitih krajeva Bosne i Hercegovione. Izgradnja ovog centralnog spomen obilježja je naš dug prema našim šehidima i prema porodicama . Ne smiju biti zaboravljeni  nikada  moramo baštiniti  tradiciju ove jedinice. Bili smo tu kad je bilo najteže i ne smije se to zaboraviti " izjavio je predsjednik Crnih labudova Avdo Subašić.

Načelnik Općine ilidža prof. dr. Senaid Memić  rekao je  da će   Općina Ilidža  uvijek podržavati rad boračkih udruženja i pomoći u realizaciji njihovih projekata."Ovakvi objekti , kao centrasno spomen-obilježje koje grade, trebaju da ostaju trajno  kao podsjetnik na ono što se dešavalo. Mi se moramo sjećati i poštovati, a moramo i budućim generacijama  prenositi historiju i priču o onome šta se ovdje dešavalo, kako se branila i odbranila Bosna i Hercegovona. Čast mi je što mogu pomoći  jednoj od najelitnijih jedinica  i moja podška je neupita"  naglasio je, između ostalog načelnik Memić.