Općina Ilidža i dalje lider u Kantonu po broju ostvarenih noćenja turista

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo za 2016. godinu, kao i predhodnih godina, Općina Ilidža je lider u Kantonu Sarajevo po broju dolazaka i ostvarenih noćenja turista, a u samom vrhu je na nivou Bosne i Hercegovine.

Broj registriranih dolazaka na Ilidžu u 2016.godini je 150.165 gostiju, koji su ostvarili 285.675 noćenja u istom periodu. Smještajni kapaciteti na Ilidži čine 33 posto ukupne ponude Kantona Sarajevo i 10 posto  Bosne i Hercegovine. Povećanju smještajnog kapaciteta, kao i povećanju ukupne turističke ponude doprinjela su velika ulaganja privatnog sektora u izgradnju novih hotela, te dogradnju i rekonstrukciju postojećih ugostiteljsko-turističkih sadržaja. Izgrađeni su novi hoteli: Hills; Malak Regency; Krone; New Hotel; Dubai i hotelsko naselje “Oaza”. Ova ulaganja su imala pozitivan uticaj na povećanje stope zaposlenosti.

Na području općine Ilidža ima 27 smještajnih objekata (23 hotela, po jedno hotelsko naselje-auto kamp, motel, hostel i ženski studentski dom)  sa ukupno 1.736 smještajnih jedinica/soba i  3904 kreveta/ležaja.     Pored respektabilnog kapaciteta hoteli su opremljeni i drugim sadržajima: kongresnim dvoranama, restoranskim mjestima, ljetnim baštama, svečanim salonima, otvorenim i zatvorenim bazenima, sportskim salama i drugim pratećim sadržajima, čime je obogaćena  turistička suprastruktura i proširen spektar ponuda turističkog proizvoda.

Pored navedenog, neizostavno treba napomenuti da turističkoj ponudi doprinose lokaliteti Vrelo Bosne i Spomeničkog kompleksa „Tunel D-B“ koji su u žiži interesovanja kako stranih, tako  i domaćih turista.