Održan sastanak Organizacionog odbora Festivala narodne muzike "Ilidža 2017"

Pripreme  za održavanje Festivala narodne muzike "Ilidža 2017" koji će se održati od  26. do 29. jula 2017. već su ozbiljno počele. U Općini Ilidža 15. maja 2017. godine održan je sastanak Organizacionog odbora kako bi se dogovorili svi detalji  i  kako bi publika dobila što kvalitetniji ugođaj i za uši i oči.

Na ovogodišnji  konkurs za pjesmu "Ilidža 2017" prijavila su se  52 autora .  Komisija za selekciju  kompozicija  na prvo slušanje  izabrala je 32 pjesme . Ponovnim  preslušavanjem komisija  je navedene pjesme bodovala  i zbirom bodova  prošlo je 20 pjesama  koje će se takmičiti  na festivalu "Ilidža 2017." Ukupan izbor pjesama  čini kvalitetna ponuda .Autori su na ovogodišnjem konkursu ponudili i  nove melodije, tekstove i aranžmane koji zadovoljavaju kriterij za izbor pjesama  za Festival narodne muzike "Ilidža  2017". Žiri je posebnu pažnju usmjerio  na očuvanje  muzičkog oblika narodne pjesme BiH.  Osnovni cilj  izabranih  pjesama je tendecija  da se ljubav  prema  tradiciji  našoj narodnoj  muzici i  dalje  nastavi  njegovati u što kvalitetnijem obliku, rečeno je na sastanku Organizacionog odbora.

Pobjednička pjesma  dobit će 5.000 KM, najbolji tekst  2.000 KM, najbolja muzika  2.000 KM, najbolji aranžman 2.000 i najbolji izvođač 2.000 KM.

A u takmičarskoj noći narodne muzike svoje bodove  će davati stručni žiri u sastavu: Enes Begović, Hanka Paldum, Ana Babić, Ognjen Bomoštar, Ibrahim Mangafić, Fahrudin Pecikoza, Tomislav Kašljević, Radoslav  Grajić i direkcija festivala.U sklopu revijalne večeri  bit će dodijeljena i nagrada Nedžadu Salkoviću  za očuvanje  narodne pjesme.

Podsjećamo Festival će trajati četiri večeri. U revijalnoj noći  publiku će zabavljati Enes Begović, Hanka Paldum,  Lepa Lukić, Semir Cerić Koke, Ibrica Jusić, Hasiba Agić....