Obilježeno 75. godina Igmanskog marša

 Igmanski marš je jedan od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. I naši predstavnici  Udruženja antifašista i boraca NOR-a Ilidža   učestvovali su u organizaciji obilježavanja 75 godina od ovog događaja .

Prije samog tradicionalnog marša, Udruženje antifašiste i boraca narodnooslobodilačkog rata Ilidža realizovalo je  brojne aktivnosti. Delegacija Udruženja, 21.januara 2017.godine na poziv UABNOR-a Vogošća prisustvovala je obilježavanju prolaska Prve Proleterske brigade kroz Vogošću i tim povodom položila  cvijeće i odala  poštovanje borcima NOR. Nikola Babić, predsjednik UABNOR-a Ilidža  prisustvovao je prijemu, u organizaciji SABNOR-a  Kantona Sarajevo, sa predstavnicima delegacija iz:Hrvatske,Srbije,Crne Gore,Slovenije i Rusije, gdje je dobio priznanja -Spomen  Medaljom "60 godina Ruskog Saveza veterana".  

U jutranjim satima delegacija  je  28.januara 2017.godine položila cvijeće na Spomen obilježja u Osjeku i na Vrelo Bosne, u prisustvu više od hiljadu antifašista iz Kantona Sarajeva, Srbije,Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Makedonije i odale dužno poštovanje borcima NOR-a.Zatim su se uputili na  Veliko polje.

U ime Općinskog načelnika goste je pozdravio Senad Memić,  koji je izrazio  zadovoljstvo prisustvom velikog broja učesnika sa prostora šire regije, a učesnicima je zaželio ugodan boravak na Ilidži i Igmanu. Memić je pozvao sve prisutne da dođu i naredne godine i da obilježe 76. godina.

"Manifestacija je bila veličanstvene,u koloni je učestvovalo oko 5000 učesnika,a na Velikom polju procjenjuje se prisustvo od 15.000 do 20.000 građana iz svih kantona FBiH,Hrvatske,Srbije,Slovenije,Makedonije,Crne Gore,Austrije, Italije, kao i mnogi drugi.Ovo je do sad najveća antifašistička manifestacija na prostorima šire regije.Ovi  ljudi su još jednom poslali poruku da su protiv svih oblika fašizma" kazao namje Nikola Babić.

Nakon oficijelnog programa  podjeljen je i vojnički grah i čaj za prisutne.