Ilidžanski privrednici uz podršku Općine Ilidža do partnerstava u Republici Turskoj

Istaknutim privrednicima sa područja općine Ilidža , Fondaciju BIGMEV  12. jula 2017. godine  u Općini Ilidža  prezentirao  je Samir Vildić, direktor BIGMEV-a za BiH. Na sastanku  se  razgovaralo o mogućnostima dalje saradnje Fondacije i Foruma privrednika općine Ilidža   i svim aktivnostima koje bi unaprijedile rad ovih  privrednika, što bi na kraju doprinijelo cjelokupnom razvoju  i Općine Ilidža.

" Ciljevi Fondacije su povećanje investicija iz Turske u BiH, povećanje izvoza iz BiH u Tursku, formiranje strateške suradnje po principu reciprociteta, pokretanje održive suradnje između privrednika dviju zemalja, razvoj projekata koji će omogućiti uključenje bh.dijaspore i doprinos razvoja Bosne i Hercegovine,  a u svim tim ciljevima nadam se da možete naći obostrani interes" rekao je  Vildić.

Dogovorena je da će  privrednici iz Foruma privrednika sa načelnikom  Općine prof. dr. Senaidom  Memićem   posjetiti istanbulsku  općinu  Zeytinburnu u septembru 2017., zbog  bratimljenja  sa Općinom Ilidža,  a i uspostavljanja privredne saradnje   privrednika  dvije općine.

Fondacija BIGMEV osnovana je 2010. godine u Istanbulu, sa sjedištima u Bursi i Sarajevu, a u cilju razvoja ekonomskih, kulturnih i naučnih aktivnosti između Turske i Bosne i Hercegovine. Na čelu Fondacije je turski privrednik Muzafer Cilek, vlasnik kompanije i turskog globanog brenda “Cilek sobe”, porijeklom iz BiH.