Delegacija 12. općine Grada Teherana u posjeti Općini Ilidža

Delegacija 12. općine Grada Teherana  predvođena načelnikom Abed Mohammad Malekijem  posjetili su 12. aprila Općinu Ilidža.Domaćin, načelnik Općine Ilidža prof.dr. Senaid Memić upoznao je delegaciju  sa ekonomskom situacijom u općini, privrednim i turističkim potencijalima kao i o budućim razvojnim projektima  ove lokalne zajednice. Iskazan je obostrani interes za saradnju  kako po  pitanju kulture i sporta,  tako i mogućnostima ulaganja u privredni sektor,   što bi za rezultat imalo  otvaranje novih radnih mjesta.

"Općina Ilidža je otvorena općina za saradnju.Mi vas smatramo svojim prijateljima jer ste to bili kad  je BiH   bilo najteže. Projekata je mnogo, a i volje za  moguću dobru  saradnju"  izjavio je, između ostalog,   Memić.

Načelnik Maleki predstavio je potencijale općine na čijem je čelu podctavši da Sarajevo, a i Ilidža kao dio njega se smatra  prijateljskim gradom za sve dobronamjerne ljude.Prvi korak u saradnji bio bi  potpisivanje Sporazuma o bratimljenju,rekao je Maleki . Teheran je višemilionski grad, jedan od najvećih na svijetu, u kojem živi oko 12 miliona stanovnika. Grad čine 24 općine. Danas je Teheran daleko najvažnije političko, privredno, obrazovno  prometno i kulturno središte Irana . U njegovoj okolici nalazi se 50 posto iranskih industijskih postrojenja, a odlikuje se i kvalitetnom gradskom odnosno razvijenom izvangradskom prometnom mrežom.

Gosti iz Irana su izrazili želju da načelnik sa saradnicima posjeti njihovu općinu kako bi se saradnja  nastavila.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović .