Dani odbrane Ilidže 2 - Nisu zaboravljeni Anes Bučan, Jagoda Galešić,Ismet Osmanović, Ramo Husref i Sead Hodžić

Čuvajući sjećanje i njegujući historiju  odbrane protiv agresije na BiH  i ove godine  na dostajanstven način je obilježen Memorijalno -historijski susret  "Odbrana Ilidže 2."

U organizaciji JOB-a Općine Ilidža-Unija veterana, Četvrte viteške brigade  i Općine Ilidža 15. maja 2017. godine,  delegacije porodica,boračkih udruženja i Općine Ilidža i Općinskog vijeća Ilidža  položile su cvijeće, proučile Fatihu i odale počast poginulima na spomen-obilježja  kod Ljetne pozornice.

"Tog 14. maja 1992. na ovom mjestu   vodila se najznačajnija bitka za odbranu  ilidžanskih teritorija.Tog četvrtka 14. maja,  slabo naoružani  borci   krenuli su u bitku sa  višestruko  jačim  neprijateljem. Organizirani u jedinice Teritorijalne odbrane  i redovne i specijalne jedinice MUP-a izvršili su prodore prema centru Ilidže  iz više pravaca. U borbama  su naše snage imale početne uspjehe,   ali zbog mraka  i slabe vojne komunikacije,  uvezanosti , zbog  izostanka  vojne pomoći i municije, zaustavili su  svoje napada  i vratili se na početne položaje.  Osim bitke, taj 14. maj   ostao je upamćen i kao događaj kada su snage UNPROFOR-a mirno  ćutale i posmatrale, a to nisu smjele.Tada su   pripadnici  UNPROFOR-a svojim transporterom,   15. maja, povezle    teško ranjene  Anesa Bučana,  Jagodu Galešić ,  Ismeta Osmanovića , Ramu  Husrefa  i Seada  Hodžića,  preko ilidžanske teritorije  u bolnicu  Koševo. Uprkos sporazumu o primirju između  Armije  BiH i  Vojske RS  iz transportera su  izvučeni  i pogubljeni, prisjeća se Šefket Đešević, predsjednik JOB-a Općine Ilidža.Sekretar  JOB-a Izet Kahvić rekao je da se ove manifestacije  organizuju,  prije svega  zbog učenika i historijskog časa koji se održava,  da bi učenici  čuli sta se dešavalo   jer u knjigama  ne mogu naučiti.

"Prava  istina još nije  utvrđena niti je do sada za ovaj zločin iko odgovarao . Ovaj datum se treba obilježavati  na dostojanstven način,   a javnost upoznati  sa pravom istinom " dodaje Kahvić.

Svoju ljubav i patriotizam  prema domovini  iskazali su i učenici  Prve osnovne škole  u  pisanju literarnih   radova o temi "Tako se branila Bosna" .

Nagrađena se i tri najbolja rada.Treće mjesto je  Amina Bostandžić, drugo Nermin Bijelonja,  a prvo Zakir Kešmer.