Aktivnosti Košarkaškog kluba “Ilidža”

Košarkaški klub “Ilidža”  vrijedno radi. Ove sezone su za takmičenje prijavili osam  timova, odnosno selekcija KK Ilidža. Cilj  je da u što većem broju djece omoguće takmičenja. Licencirali su oko 150 takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji. Takmičenja će trajati od oktobra 2017. do aprila 2018. Kako nam je rekao Admir Sakoč, direktor KK “Ilidža” planiraju igrati i A 1 ligu za košarkašice, seniorke.

Projektom “Svi imaju pravo na igru!“ , planiramo, omasovljenje škole košarke KK “Ilidža”, a cilj nam je dostići broj od 400 košarkaša i košarkašica,  a planiramo i  organizaciju minibasket lige za ilidžanske osnovce, kao i  ulični basket za ilidžanske srednjoškolce.Tu je i učešće na Međunarodnim turnirima u Italiji, Matera i Milano, Hrvatskoj , Zagreb, i Francuskoj, Ren, te organizacija četiri kola Minibasket prvenstva Kantona Sarajevo. Između ostalog, projekt „Nepravilno držanje i deformiteti kičmenog stuba kod djece osnovnoškolskog uzrasta“, planiramo realizirati 3. decembra 2017.” naglasio je Admir Sakoč, te dodao da su KK “Ilidža” učestovali kao jedini  predstavnici sa područja općine Ilidža u takmičenjima koje je organizirao Košarkaški savez Kantona Sarajevo za mlađe uzraste u sezoni 2016/2017 i to: minibasket, pioniri i kadeti u muškoj konkurenciji.

Odigrali su ukupno oko 60 zvaničnih utakmica.Prijavili su i dva tima za  minibasket i pionirke u ženskoj konkurenciji.Ženski timovi nisu imali zvanično takmičenje, jer ga Košarkaški savez KS nije organizirao. Održano je  100 pokaznih promotivnih treninga u osnovnim školama na području općine Ilidža, a formirano  je 15 grupa škola košarke po uzrasnim kategorijama.U junu 2017. učestovali  su na najvećem Međunarodnom turniru za uzrast minibasketa u Materi (Italija), kao  i na najkvalitetnijem Međunarodnom turniru za uzrast kadeta u Milanu (Italija).

U septembru 2017. učestvovali su  Međunarodnom turniru za uzrast kadeta u Bjeljini (BiH), a opremili su i dvorane u Drugoj, Trećoj, Petoj, Osmoj, Devetoj i Desetoj osnovnoj školi  sa rekvizitima i opremom za najmlađi uzrast (mobilni koševi za minibasket, lopte za minibasket, markeri i ostalo).

Članovi kluba lošeg socijalnog stanja, oslobodili  su plaćanja mjesečne članarine. Za sve njihove stalne članove, klub je obezbjedio sredstva i kupio i na poklon svim članovima darovao trening dresove,  uz prisustvo naših „zlatnih reprezentativaca“, Čampare i Sikiraša . Ukupno  je podijeljeno 350 trening dresova.  Bili su domaćini dva kola minibasket prvenstva Kantona Sarajevo za košarkaše i organizirali prvu minibasket utakmicu u Kantonu za košarkašice.

“Sve u svemu, jako smo ponosni na ono što su naši članovi i mi uradili u toku protekle sezone.U sezonu smo ušli kao početnici, a izašli iz nje kao košarkaške selekcije. I sve to uz izvanredne trenutke sporta, druženja i zabave. U takmičarskom smislu nismo naravno bili najbolji. Ono što je važno jeste da smo unijeli mnogo iskrenosti, mnogo svježine i pridobili mnogo simpatija našom namjerom da omogućimo što većem broju djece da igraju košarku, bez pritiska plasmana, ostvarenja klupskih ili pojedinačnih ambicija odraslih” zaključio je Sakoč.